Hogy néz ki egy automatizált gyártósor?

Hogy néz ki egy automatizált gyártósor?

Ma már elmondhatjuk, hogy egyre nagyobb teret nyer az automatizáció az ipar területén. A térhódítás során a gyártósorok kinézete és működése is folyamatosan alakul át. Az innovatív megoldások és a modern technológia ma már lehetővé teszik a különféle gyártóüzemek számára, hogy megbízhatóbb, költséghatékonyabb módon működjenek. Egy automatizált gyártósor nagyban hozzájárul a folyamatok optimalizálásához.

Hogyan épül fel egy gyártósor?

Az automatizált gyártósor egy nagyon összetett rendszer, hiszen különböző gépek, robotok, számítógépek, szállítószalagok együttes működésével valósul meg egy-egy termék előállítása. A tervezés, a kialakítás minden esetben a pontosság, a hatékonyság és a folyamatok zavartalanságának érdekében történik.

A gyártás első lépése az alapanyagok beszállítása, amelyek lehetnek nyersanyagok, különféle alkatrészek vagy elemek, azaz minden olyan alapanyag, amelyekre a gyártás során szükség lesz. A robotkarok és a szállítószalagok teljesen automatikusan mozognak és szállítják el az alapanyagokat a szükséges helyre. A sor egyik részén az anyagok előkészítése történik meg, illetve az alkatrészek feldolgozása. Például csővágó segítségével vágják fel a csöveket, vagy hajlítógépek segítik a lemezek meghajlítását. Ha ez elkészült, akkor elérkezik az alkatrész az összeszerelő állomásra, ahol a gépek és a robotok elvégzik az összeszerelést úgy, hogy közben emberi beavatkozásra nem lesz szükség. A gyártósor következő részén a monitorozás és az összeszerelés történik meg, majd eljut a termék a minőségellenőrzéshez. Különféle érzékelők és szenzorok végzik el ezt a feladatot, így itt szintén nincsen szükség az emberi munkára. Ha szükséges, akkor a különféle feltárt hibákra figyelmeztetnek. A minőségellenőrzést már csak a csomagolás és a szállítás követi. Ez az utolsó fázis.

Milyen előnnyel járnak a gyártósorok?

Nagyobb a termelékenység, hiszen az automatizáláson átesett folyamatok sokkal gyorsabbak és így növelhető a gyártás mennyisége. A konzisztencia és a pontosság szintén az előnyei közé sorolható, hiszen minimalizálják az ember által elkövethető hibákat és biztosítják a folyamatos minőséget. A folyamat során csökken a munkaerőköltség és minimalizálódik a pazarlás, azaz megvalósul a költségcsökkentés. A növekvő termelési igényekhez bármikor könnyedén hozzá lehet igazítani egy gyártósort, ezért is hatalmas előnyt jelenthet a konkurenciával szemben, ha egy ilyen automatizált termelés megvalósulhat.

Back to blog